Hoogwaardige Hematologische & Oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen.

Smaak- en Reukverandering

Versie:
1
Publicatiedatum:
19 oktober 2016

Oorzaak

Verandering in de smaak en reuk komen bij mensen met kanker veel voor. Het ontstaat bij chemotherapie doordat de zogenaamde smaakdrempels voor zoet, zuur, zout en bitter veranderen door de behadeling. Hierdoor wordt het eten heel anders geproefd of het smaakt helemaal niet meer. Bij chemotherapie ervaren patiënten vaak een metaal- of kartonsmaak, een bittere smaak of geen smaak. Vooral middelen als cisplatine, carboplatine, cyclofosfamide, methotrexaat, 5-FU en doxorubicine kunnen smaak- en reukverandering veroorzaken.

Duur

Veranderingen van de smaak en reuk kunnen tijdelijk zijn maar ook langer aanhouden en soms niet meer verdwijnen.

Algemene adviezen bij smaak- en reukverandering

  • Het is van belang om goed te kauwen omdat kauwen de smaak enigszins beïnvloedt;
  • Voldoende vochtinname. Onvoldoende drinken kan een onaangename smaak in de mond verergeren;
  • Voedingsmiddelen met een sterke geur en die aversie oproepen, zoveel mogelijk vermijden;
  • Goede mondverzorging
  • Bij onaangename geuren kan het helpen om koude gerechten te gebruiken zoals: salades, koude soepen, vers fruit
  • Gebruik voedingsmiddelen met een weinig uitgesproken smaak zoals gekookte aardappelen of puree, (wit) brood, beschuit, crackers, pap, jonge (smeer) kaas, lange vingers en eierkoeken met boter.
  • Zuigen op pepermunt, snoepjes of (suikervrije) kauwgom kan helpen bij een vieze smaak in de mond.
  • Het kan helpen om maaltijden te laten maken door anderen zodat de eetlust niet weggaat door (onaangename) geuren.

 

Het is van belang om geur- en smaakverandering te bespreken zodat gericht adviezen gegeven kunnen worden.

Websites

https://www.kanker.nl/bibliotheek/chemotherapie/bijwerkingen/5355-reuk-en-smaakveranderingen