Hoogwaardige Hematologische & Oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen.

Aandachtspunten tijdens de behandeling

Voedingssupplementen

Het is meestal niet zinvol om tijdens de behandeling voedingssupplementen te slikken. Als u volgens de adviezen van het voedingscentrum eet en drinkt, krijgt u voldoende vitaminen en mineralen binnen. De enige reden om supplementen te nemen is het gebruik van onvolwaardige voeding. Een behandeling met chemotherapie kan een verminderde inname van voedingsstoffen, waaronder vitaminen en mineralen, met zich mee brengen. Het tekort aan vitaminen en mineralen kan worden aangevuld met verrijkte voedingsmiddelen, medische drinkvoeding, of met een preparaat dat aanvult tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is aanbevolen om in dat geval een preparaat te gebruiken met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Deze dosering wordt als veilig beschouwd tijdens kankerbehandelingen.

Gebruikt u voedingssupplementen, homeopathische middelen of kruidenmiddelen? Meld dit dan aan uw behandelend arts of oncologieverpleegkundige. Sommige supplementen/middelen kunnen de werking van de chemotherapie negatief beïnvloeden. Ditzelfde geldt ook voor grapefruitsap.

Vette vis en visoliesupplementen tijdens chemotherapie

Bij sommige soorten chemotherapie is het advies 24 uur voor tot 24 uur na de behandelingen geen vette vis te eten en geen voedingssupplementen met visolie te gebruiken. Onder vette vissoorten vallen haring, bokking, makreel, zalm, sardientjes en ansjovis. Uw arts of oncologie-verpleegkundige kan u vertellen of dit advies ook voor u geldt.

Griepprik

Elk najaar worden veel mensen uitgenodigd voor een griepprik. Als u behandeld wordt met chemotherapie mag u de griepprik krijgen als u dat wilt of andere jaren ook kreeg. Er zijn wel een paar aandachtspunten. De griepprik kan tijdens chemotherapie minder goed aan slaan. In het meest ideale geval krijgt u daarom de griepprik minimaal twee weken voordat u begint met de behandeling. Als u al bezig bent met een behandeling, dan kan dit ook vlak voor, tijdens of na de chemotherapie.

Bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste

Een bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste kan het best vlak voor of vlak na de chemokuur. Extra bloedonderzoek is niet nodig, tenzij uw arts of oncologieverpleegkundige heeft aangegeven dat er een sterk verhoogde kans is op bloedingen of infecties. Bent u onlangs bij de tandarts of mondhygiëniste geweest? Meld dit ook bij een ziekenhuisbezoek aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Gebruikt u botversterkende medicatie (zoals APD, Zoledroninezuur of Denosumab)? Dan is extra overleg met uw behandelend arts nodig voor een bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste. Meer informatie over botversterkende medicijn vindt u in de folder ‘Botversterkende medicijnen (bij een behandeling tegen kanker)’.

Bezoek aan de pedicure

Als u een pedicure bezoekt dan kunt u dit het best vlak voor of vlak na de chemokuur doen. Extra bloedonderzoek is niet nodig, tenzij uw behandelend arts of de oncologieverpleegkundige heeft aangegeven dat er een sterk verhoogde kans is op bloedingen of infecties. Meld ook aan uw pedicure dat u chemotherapie krijgt.

Medicinale cannabis

In de media is veel aandacht voor het gebruik van medicinale cannabis bij kanker. Andere namen voor cannabis zijn marihuana of wiet (CBD-olie/wietolie). Medicinale cannabis is bij de apotheek te verkrijgen. Er is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat wietolie helpt bij kanker. Patiënten die wietolie gebruiken doen dit met als doel: pijn bestrijden, misselijkheid en braken verminderen, eetlust verbeteren, gewichtsverlies verminderen, slaap verbeteren. Ook is bekend dat cannabis een ontspannend en rustgevend effect kan geven. Gebruikt u wietolie en daarnaast nog andere pijnstillende (zoals morfine) of rustgevende medicijnen? Dan kan wietolie de bijwerkingen van die medicijnen (zoals sufheid of in de war raken) versterken. Stel daarom uw arts of oncologieverpleegkundige altijd op de hoogte als u wietolie gebruikt. Meer informatie over medicinale cannabis vindt u op de website van het Bureau voor Medicinale Cannabis (Ministerie van VWS): www.cannabisbureau.nl of kanker.nl.