Hoogwaardige Hematologische & Oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen.

Tjongerschans Heerenveen

Algemene informatie

Wij zijn een regionaal ziekenhuis dat geworteld is in zijn plaats en streek. Dat betekent dat wij Friese waarden hoog houden. We zijn betrouwbaar, no nonsense, sportief en houden van rust en ruimte. Het betekent ook dat we willen weten waar onze patiënten behoefte aan hebben. Preventie en ouderenzorg zijn belangrijk. De topprestaties op sportgebied waar Heerenveen om bekend staat, inspireren ons om sportgeneeskunde tot speerpunt te maken.

Team en contact

Door de behandeling kunnen bijwerkingen optreden, waarbij het nodig is om direct contact op te nemen met het dagcentrum Oncologie. Hiervoor kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.30 uur bellen met telefoonnummer 0513-685495. Tijdens het informatiegesprek met de oncologie verpleegkundige krijgt u een informatieboekje waarin dit telefoonnummer staat vermeld. Buiten deze tijden mag u bellen met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis 0513-685470.

Soms verwijzen wij u naar uw huisarts. Deze neemt dan, als het nodig is, contact op met het ziekenhuis.

In het informatieboekje vindt u onder “Behandelwijzer” meer informatie over de redenen om direct contact op te nemen met het ziekenhuis. Achter in de behandelwijzer kunt u zelf aantekeningen maken en/of uw vragen opschrijven. Bij het volgende bezoek aan uw huisarts of het ziekenhuis kunt u uw vragen bespreken met uw arts of verpleegkundige

Onderstaande specialisten zijn betrokken bij de behandeling met chemotherapie en doelgerichte therapie:

Gang van zaken op het dagcentrum oncologie

De arts meldt u aan bij het dagcentrum oncologie. De verpleegkundige neemt contact met u op om een afspraak te maken voor uitleg over de chemotherapie. Het is handig om bij dit gesprek, als het kan, iemand mee te nemen. Er wordt veel verteld over bijvoorbeeld de bijwerkingen, het kuurschema en de gang van zaken.

Als dit gesprek heeft plaatsgevonden wordt u meestal dezelfde week ingepland voor de kuur. Op de dag dat de behandeling gepland staat, meldt u zich bij de ontvangstbalie op route 48. Op uw afsprakenkaartje of op mijnTjongerschans staat hoe laat u wordt verwacht. U mag dan plaatsnemen bij de grote tafel of wij nemen u direct mee naar uw kamer voor die dag.

De afdeling is verdeeld in 1-, 2- en 5-persoonskamers. Zowel met bedden als met stoelen.

Zo mogelijk zal rekening worden gehouden met uw wensen over de kamer waar u de kuur zult krijgen. Meestal is er al bloed geprikt en bent u daar de vorige dag over gebeld. Er is u verteld wat de uitslagen zijn en er is gevraagd hoe het met u gaat. U weet dan of de kuur de volgende dag doorgaat. Soms wordt op de dag van de kuur bloed geprikt. U moet dan op de dag van de kuur wachten op de uitslag en het klaarmaken van de kuur. Meestal duurt dit ongeveer een uur.

De oncologieverpleegkundige zal  bij u het infuus prikken en geeft u de behandeling. Terwijl u de kuur krijgt, kan uw partner of naaste bij u blijven. Na de behandeling krijgt u de vervolgafspraak mee.

Hoewel het prettig kan zijn in contact te komen met lotgenoten, moet u zich ook realiseren dat elke patiënt zijn eigen ziekte heeft en zijn eigen specifieke behandeling.

Gang van zaken bij opname in de kliniek

Soms is het niet mogelijk de kuur op het dagcentrum te geven. Dat kan het geval zijn als de kuur langer dan een paar uur of zelfs een paar dagen duurt. Wanneer dit het geval is, wordt u opgenomen op de verpleegafdeling 3A. Voorafgaand aan de opname komt u bij de oncologieverpleegkundige.

De afdeling is verdeeld in 1-, 2-, en 4-persoonskamers. Zo mogelijk zal rekening gehouden worden met uw wensen met betrekking tot de kamer waar u de kuur zult krijgen.

Op de afdeling heeft u eerst een gesprek met de afdelingsverpleegkundige. Zij/hij zal u informeren over de gang van zaken rondom de behandeling. Soms zal de afdelingsarts u daarna kort onderzoeken. Heeft u nog vragen dan kunt u die aan de verpleegkundige of de arts stellen. Terwijl u de kuur krijgt, kunt u bezoek ontvangen. De bezoektijden vindt u in de afdelingsfolder. Als de kuur afgelopen is, krijgt u van de afdelingsverpleegkundige of de verpleegkundige van de het dagcentrum vervolgafspraken mee. Deze afspraken betreffen de bloedafname, mogelijke onderzoeken, het bezoeken van de specialist of oncologie verpleegkundige en de datum van de volgende kuur.

Contact informatie

Bezoekadres
Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen

Postadres
Postbus 10500
8440 MA Heerenveen

Telefoonnummer
0513- 685 685

Website
www.tjongerschans.nl