Hoogwaardige Hematologische & Oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen.

Overige hulpverleners en zorg

Overige hulpverleners, aanvullende zorg

Iedereen die behandeld wordt met chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie kan op eigen verzoek in contact komen met een fysiotherapeut, medisch maatschappelijk werker of diëtist. Ook uw arts of oncologieverpleegkundige kan u doorverwijzen naar één van deze hulpverleners.  

Medisch maatschappelijk werk

Kanker is ingrijpend. Datzelfde geldt voor de behandeling. U kunt zich angstig, onzeker of verdrietig voelen. Er kunnen vragen opkomen die te maken hebben met werk, financiën, huisvesting en met de gevolgen van uw ziekte. Ook kunnen moeilijkheden ontstaan met en bij mensen waar u veel om geeft. Met deze en andere problemen kunt u terecht bij het medisch maatschappelijk werk.

Diëtetiek

De diëtist kan antwoord geven op vragen over voedingsproblemen, bijvoorbeeld als u alleen vloeibare voeding verdraagt of een slechte eetlust heeft. Bij elke chemokuur wordt uw gewicht gemeten. Bij een verandering in het gewicht kan de oncologieverpleegkundige u door verwijzen naar een diëtist.

Fysiotherapie

Uit onderzoek is gebleken dat voldoende beweging tijdens de behandelperiode een positief effect heeft op vermoeidheidsklachten en uw kwaliteit van leven. De fysiotherapeut kan u advies geven over het vaststellen van uw grenzen en kan u helpen om uw conditie goed te houden of te verbeteren. Voor meer informatie of behandeling kunt u terecht bij uw oncologieverpleegkundige of een fysiotherapeut (gespecialiseerd in behandeling bij kanker) bij u in de buurt.

Informatie op internet

www.frohon.nl (Friese Regio Oncologisch Hemato Oncologisch Netwerk)
www.kanker.nl (o.a. meer informatie over doelgerichte therapie)
www.bijwerkingenbijkanker.nl (over bijwerkingen van medicijnen)
www.kwfkankerbestrijding.nl
www.lookgoodfeelbetter.nl
www.hoofdhuidkoeling.nl/keuzehulp-hoofdhuidkoeling
www.oncokompas.nl
www.careforcancer.nl
www.nfk.nl (Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties)