Hoogwaardige Hematologische & Oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen.

Behandelingen

Chemotherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie

Wat is chemotherapie

Chemotherapie is een combinatie van medicijnen, die gebruikt wordt om kanker te behandelen. Deze medicijnen worden ook wel antikanker-medicijnen of cytostatica genoemd. Chemotherapie pakt kankercellen aan door het delen van de cellen tegen te gaan. De chemotherapie komt in het hele lichaam, zodat ook normale, gezonde cellen beschadigd kunnen worden. Dit geldt vooral voor snel-delende cellen, zoals bijvoorbeeld de slijmvliezen. Schade aan gezonde cellen veroorzaakt bijwerkingen. Meestal is de schade tijdelijk en herstellen de gezonde cellen zich vanzelf.

Wat is doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie, ofwel targeted therapie, is een behandeling met medicijnen die zich richt op specifieke eigenschappen van de kankercellen. Doelgerichte therapie is er op gericht de kankercellen zichzelf te laten vernietigen door: 

  • Het verstoren van de aanmaak van nieuwe bloedvaten door de tumor. De tumor krijgt geen voeding en zuurstof meer waardoor de kankercellen afsterven.
  • Het delen van kankercellen tegen te gaan.

Doelgerichte therapie brengt minder schade toe aan gezonde cellen dan chemotherapie. Toch kunnen ook hier bijwerkingen optreden.

Wat is immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert het eigen afweersysteem zodat het de kankercellen beter kan doden. Binnenkort start u met één van deze behandelingen of een combinatie hiervan. Van uw specialist en oncologieverpleegkundige krijgt u informatie over uw specifieke behandeling en welke bijwerkingen daarbij kunnen ontstaan.