Hoogwaardige Hematologische & Oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen.

Haaruitval (alopecia)

Versie:
3
Publicatiedatum:
19-10-2016

Patiënten die chemotherapie krijgen kunnen te maken krijgen met haaruitval. Dit is voor veel mensen een confronterende en belastende bijwerking. Niet alle chemotherapie geeft haaruitval en de mate van haarverlies is dan ook afhankelijk van de cytostatica die wordt gegeven. Chemotherapie kan dus haarverlies geven en dit kan leiden tot verlies van alle lichaamsbeharing. Het gaat daarbij meestal om het haar van de hoofdhuid, maar haarverlies kan ook optreden bij wimpers, wenkbrauwen, baard- en snorhaar, alsmede van het schaamhaar.

Door uw arts en/of oncologieverpleegkundige wordt u op de hoogte gebracht van het al dan niet optreden van haaruitval en wat u kan doen ten aanzien van verzorging en de mogelijke aanschaf van een haarwerk.

Duur

De haaruitval begint meestal tussen de eerste en tweede behandeling en kan gepaard gaan met jeuk en pijnklachten/sensaties zoals een prikkelend gevoel van de hoofdhuid. De haaruitval is in de meeste gevallen van tijdelijke aard. Na het beëindigen van de behandeling groeit het haar meestal weer volledig aan. De structuur en het model van de hoofdbeharing kan dan wel al dan niet tijdelijk veranderen.

Algemene adviezen bij haaruitval

  1. Verzorging
    Was uw haar zoveel mogelijk met lauw warm water en spoel het goed uit. Deppend drogen met een zachte handdoek wordt geadviseerd. Bij lang haar is een crèmespoeling aan te raden om zodoende het haar makkelijker te kunnen kammen. Het is verstandig om het haar niet te lang en niet te warm te föhnen. Het op ‘natuurlijke’ wijze drogen is aan te raden. Blonderen, verven en/of permanenten kan uw haar beschadigen en is daarom niet te adviseren. Houd uw hoofd zowel in de zomer (tegen verbranding) als in de winter (tegen afkoeling) bedekt als het haar er is uitgedund of wanneer er kaalheid is. Draag ’s-nachts hoofdbedekking, zodat u niet teveel lichaamswarmte verlies via de schedel.
  1. Wat kunt u doen bij haaruitval?
    • Als uw haar dunner wordt kunt u bijvoorbeeld een sjaal om uw hoofd knopen of een hoed of pet opzetten. Dit geeft isolatie en werkt camouflerend. Via de workshop ‘Look Good….Feel Better’ kan u adviezen krijgen over uiterlijke verzorging. U kunt uw oncologieverpleegkundigen vragen om meer informatie.
    • Sommige mensen vinden de confrontatie met haarverlies onprettig en kiezen er bij haarverlies voor om het kort te laten knippen of te scheren. Sommige mensen maakt dat niet zoveel uit. Het is van belang hierin uw eigen keuzes te maken.
    • Wanneer (volledig) haarverlies te verwachten is kan u overwegen om een haarwerk aan te schaffen. Het is hierbij van belang dat u een haarwerk kiest alvorens er haarverlies optreedt. Kleur en model kunnen dan het best op uw eigen haar worden afgestemd. Als dat niet lukt kan ook een recente foto uitkomst bieden.
    • De oncologieverpleegkundige informeert u over adressen van haarwerkspecialisten.

Websites