Hoogwaardige Hematologische & Oncologische zorg in alle Friese ziekenhuizen.

Tintelingen en zenuwpijn (perifere neuropathie)

Versie:
1
Publicatiedatum:
19-10-2016

Bij perifere neuropathie worden de uiteinden van de lange zenuwen naar de handen en voeten beschadigd door de chemotherapie.

Perifere neuropathie (zenuwpijn in handen en voeten) is een bijwerking die specifiek voorkomt bij de volgende middelen die toegediend worden: cisplatine, oxaliplatine, carboplatine, vincristine, vinblastine, vinorelbine, vindensine, docetaxel, paclitaxel, ixabepilone, thalidomide, lenalidomide en bortezomib.

Gevolgen

De klachten bij perifere neuropathie kunnen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de ernst van de aantasting. U kunt last krijgen van tintelingen en een onaangenaam gevoel in vingers en tenen. Soms is er krachtsverlies en kan het voorkomen dat u moeite hebt met fijne bewegingen zoals het sluiten van knopen of het vasthouden van een pen. Sommige patiënten klagen over een drukkende pijn in de voetzool.

Duur

Bij de meeste patiënten verdwijnt de perifere neuropathie, maar het komt ook (vaak) voor dat de klachten niet of slechts gedeeltelijk verdwijnen.

Algemene adviezen om de gevolgen van perifere neuropathie te beperken

  • Vermijd schoenen die te strak of juist te los zitten.
  • Draag schoenen met goede zolen.
  • Kijk uit met hoge temperaturen. Veel mensen hebben meer last van de neuropathie bij warm weer of wanneer hun voeten niet goed worden geventileerd en te warm worden door te dikke sokken en niet-ventilerende schoenen.
  • Houd uw voeten buiten de dekens tijdens het slapen. De dekens veroorzaken wrijving bij de tenen wat oncomfortabel kan zijn.
  • Masseer uw handen en voeten regelmatig. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en kan de pijn verminderen.
  • Koud water of ijs helpt soms bij het verdoven van de pijn om in slaap te komen.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van heet water. Voel de temperatuur van het water met de elleboog.
  • Wees voorzichtig met losse kleden in kamer en badkamer.
  • Draag handschoenen bij het werken in de tuin en bij het doen van de afwas.
  • Vermijd lopen in slecht verlichte kamers/gebieden.

 

Het is belangrijk dat u de klachten meldt aan uw behandelende arts omdat vroegtijdig ingrijpen de gevolgen op langere termijn kan doen verminderen. Indien nodig past de behandelende arts de volgende behandeling aan.

Websites

https://www.kanker.nl/bibliotheek/neuropathieen/wat-is/8345-perifere-polyneuropathie